Vedligeholdelse

 

Startside
Op

Daglig rengøring af tandprotesen er naturligvis vigtigt. 

Gode råd:

Udtag og børst protesen grundigt overalt morgen og aften.
Brug en protesebørste og et egnet rengøringsmiddel uden slibemiddel, f.eks. slibefrit tandpasta, Dentorén eller en form for flydende sæbe.
Skyl munden og protesen med vand efter hvert måltid, så eventuelle krummer under protesen skylles væk.
Man kan supplere med rensetabletter (brustabletter) 1 eller 2 gange om ugen.
Børst naturlige tænder med almindelig tandpasta og tandbørste.
Børst gerne gummerne og ganen med en blød tandbørste.
Undgå/begræns ting der misfarver meget, f.eks. tobak, rødvin, kaffe og the.

F.eks. Dentorén er velegnet til daglig rengøring af protesen.

Tandsten

Alle danner tandsten, det er kalk der sætter sig på tænder og tandproteser. Nogle danner lidt, andre danner meget tandsten. Man kan begrænse dannelsen af tandsten på protesen, ved at lægge protesen i en opløsning af vand og alm. lys husholdningseddike (halvt af hver) jævnligt, efter behov. Min. 10 minutter, gerne natten over. Danner man meget tandsten bør man gøre det 1-2 gange om ugen, ellers 1-2 gange om måneden.

Svamp

Får man svamp i ganen kan lægen udskrive et middel mod det. Nogle gange kan man selv behandle det, ved at skylle med en atamonopløsning. En velkendt metode er følgende: Protesen tages ud, munden skylles i 1 minut med en atamonopløsning (et lågfuld atamon i et glas vand), mens man skyller munden, lægges den rengjorte protese ned i glasset med atamonopløsning. Dette foretages 1 gang om dagen i 14 dage.

Sår i munden

Det er ikke unormalt, at en protese kan "klemme lidt" i perioder, det kan skyldes mange ting, f.eks. hvis slimhinden er påvirket af forkølelse eller allergi, det kan gå over af sig selv. Hvis der opstår et tryksår, vil det ofte kræve en justering af protesens kant, det kan tandteknikeren nemt klare. Har man sår i munden efter tandudtrækning eller operation, bør man skylle med Klorhexidin til mundskylning. 

Mundtørhed

Slimhinder og tænder er mere udsatte for sygdomme, hvis man lider af mundtørhed, ligeledes kan en tandproteses funktion blive meget dårlig. Mundtørhed kan f.eks. være en bivirkning ved indtagelse af medicin. Syrlige bolcher kan nogle gange stimulere produktionen af mundvand. Zendium Saliva Gel kan til dels afhjælpe problemerne, ved at tilføre den manglende fugtighed og "smørremiddel".

Tyggeteknik

En tandprotese er ikke så stærk og stabil som de intakte naturlige tænder. Lige som en fyldning eller stifttand, kan en protese brække hvis man bider meget hårdt, ikke har et fuldt og jævnt bid (mangler tænder), eller hvis protesens pasform/stabilitet ikke er god. 

En hel-protese, der ikke er forankret med tryklåse, kan vippe hvis man bider af med fortænderne, eller kun tygger i den ene side. Ved afbidning med fortænderne, kan man undgå at overprotesen vipper ned bagtil, ved at presse tungen op imod proteseganen i det øjeblik man bider. Hvis protesen vipper, når man tygger med kindtænderne i den ene side, så prøv at bruge begge sider samtidigt, det giver en bedre balance. Det er ofte en fordel, at skære fødevarerne i mindre stykker.

I visse tilfælde kan man med fordel anvende et såkaldt fixativ. Det er som regel en creme der "limer" protesen til underlaget. Man bør ikke bruge for meget, ofte er 6-8 små klatter (på størrelse med en lille ært) jævnt fordelt på protesens bund tilstrækkeligt. Protesen skal rengøres inden nyt fixativ påføres. Kan købes f.eks. på apoteket.

Bøjler og tryklåse

Med tiden vil bøjler og tryklåse miste noget af evnen til at fastholde protesen. Ofte kan de nemt strammes op hos tandteknikeren. Det er ikke tilrådeligt, at man selv forsøger, de kan nemt skades ved forkert håndtering.

Forandringer

Munden vil forandre sig lidt med tiden, det samme vil tænder og tandproteser på grund af slidtage. En dårlig pasform af protesen, kan medføre skader på slimhinderne og protesen samt øget knoglesvind i proteseunderlaget. Ved mistanke om dårlig pasform, bør man få undersøgt forholdene hos tandteknikeren.

 

Brug af tandpasta med slibemiddel kan medføre slibeskader på protesen, ovenstående billede viser at der er slidt hul i ganepladen.

 

Startside ] Op ]